Over 42 - 42workspace

Wie en waarom
Over 42

42workspace is een community van gelijkstemden en tech-ondernemers in het gezellig-drukke Witte de Withkwartier in Rotterdam.


Gesitueerd in hartje Rotterdam, met 3000m2 vloeroppervlak verspreid over 5 verdiepingen, is 42workspace de eerste en enige co-working space in de regio die gericht is op tech startups. Het initiatief is genomen door de investeringsmaatschappij Keadyn, die samen met particuliere investeerders 4,5 miljoen euro bij elkaar heeft gebracht om het concept te bekostigen en realiseren.

Gebrek aan geschikte werkplekken
Keadyn, dat onder andere geïnvesteerd heeft in tech startups zoals Notificare, Crobox, Otrium en ABOSS, is het opgevallen dat er een gebrek is aan geschikte kantoren en werkplekken voor jonge en startende tech-bedrijven in Rotterdam. Hier wil 42workspace verandering in brengen. Desalniettemin worden de bedrijven zorgvuldig gecureerd, voordat ze een plekje bemachtigen in 42workspace; de mix wordt precies afgewogen, om zo tot een community van de juiste ondernemers en bedrijven te komen.

Een community van gelijkgestemden
“We willen een tech-community bouwen met gelijkgestemde mensen,” zegt Patricio de Boom, managing director van 42workspace. “We zijn bezig om een cultuur te creëren waarin iedereen iets kan bijdragen en elkaar kan helpen. In de korte periode dat we open zijn, hebben we al significante samenwerking en interactie gezien tussen startups.”

Het internationale netwerk van 42workspace
Ohad Gilad, oprichter van 42workspace en managing partner van hoofdinvesteerder Keadyn, zegt: “Startups hebben veel meer nodig dan een kantoor, snelle wifi en lekkere koffie. We bieden een internationaal netwerk van startups, investeerders en andere partners aan die ‘onze’ startups een boost kunnen geven. Het is cruciaal om de juiste connecties te hebben, helemaal in de beginfase van een startup. 42workspace voorziet tech-ondernemers precies met die omgeving die ze nodig hebben om te focussen op wat het belangrijkste is: groei.”

Work-life balance
Met zo’n focus op groei, is het soms moeilijk om de balans tussen werk en vrije tijd te bewaren. De Boom legt uit dat “work-life balance praktisch gezien een illusie is. Maar door hier rekening mee te houden, onderscheiden wij onszelf van de gebruikelijke co-working spaces. We noemen dit: ‘work, eat, play.’ Wij bieden onze bedrijven een echte thuisbasis aan met alles erop en eraan. Op die manier kunnen onze members trainen in onze gym, lunchen, een biertje drinken of zelfs een evenement organiseren.”

Alles wat het hartje begeert
De Boom: “Overal is aan gedacht. Het enige wat je hoeft te doen is je laptop te openen en aan het werk te gaan. Zo bieden we flexibele kantoorruimtes aan, die gehuurd kunnen worden op een maandelijkse basis, maar ook compleet uitgeruste vergaderruimtes en een programma met evenementen afgestemd op onze members. Daarnaast kunnen startups die een pitch willen geven (of oefenen) gebruikmaken van onze event space.”

260 werkplekken
Uiteindelijk kan 42workspace plek bieden aan ongeveer 60 jonge bedrijven met een totaal van zo’n 260 werkplekken. “Onze ruimtes zijn ideaal voor startups tot 10 mensen,” legt de Boom uit. “Als je groter groeit dan dat, is het slim om te kijken naar iets dat meer bij de scale-up fase past. We richten ons volledig op startups die zich in de beginfase van groei bevinden.”